Matkaraportti: IPS/PEPO 2010 pojat Bobrov Cupissa

4.9.2019

Imatran Palloseuran ja PEPO Lappeenrannan pojista koostettu yhdistelmäjoukkue osallistui kansainväliseen Vsevolod Bobrovin kuudenteen muistoturnaukseen 29.-30.8. Sestroretskin kaupungissa, aivan Pietarin lähistöllä. Turnaus kunnioitti kaupungissa kasvaneen neuvostourheilijan muistoa ja turnauksen avajaisiin olikin kutsuttu monia kutsuvieraita Venäjän jalkapalloliitosta ja paikallisia entisiä olympiaurheilijoita. Turnaukseen osallistui yhteensä 16 joukkuetta, mm. CSKA ja Lokomotiv Moskovasta, Zenit Academy ja SSHOR Zenit molemmat kahden joukkueen voimin, FC Krasnodar, FC Dinamo Riiasta, FC Tiigrid Tallinnasta ja lisäksi muutamia kovatasoisia pietarilaisia jalkapallokouluja.

Matkaan lähdettiin kahden valmentajan ja 13 pelaajan voimin. Joukkueen valmennuksesta vastasivat IPS:n Santeri Piirainen ja PEPO:n Karri Ellonen. Pojat pääsivät tutustumaan toisiinsa neljässä yhteisessä tapahtumassa ennen turnausta, yhteisharjoituksissa ja kahdessa harjoitusottelussa PEPO:n 2009 syntyneitä kilpapoikia vastaan. Poikien kanssa sovittiin jo alussa suuntaviivoja turnaukseen ja yhteisiä pelisääntöjä, kuten kättelykulttuuriin kasvaminen. Myös joukkueen nimeksi sovittiin tasavertainen "Pepsi". 

Suurelle osalle pojista turnauksen 8v8 ja puolikas kenttä eivät olleet vielä tuttuja omasta arjesta, joten valmennuksella riitti pohdittavaa, miten saada pojat mahdolllisimman valmiiksi turnausta varten. Joukkueen toiminta ja yhteinen sitoutuminen veivät joukkuetta eteenpäin jokaisessa tapahtumassa ja turnaus toi lisämotivaatiota harjoitteluun omalla ajalla.

Monelle lapselle matka oli ensimmäinen itäisessä naapurivaltiossa ja samalla myös ikimuistoinen. Turnauksen aikana lapset pääsivät tutustumaan vieraaseen kulttuuriin ja kokemaan uusia asioita, joita ei pääse näkemään omassa ympäristössä. Matkustimme joukkueena paikalle Vainikkalan juna-asemalta torstai-iltana. Matka kesti saman verran kuin olisi mennyt Imatralta Lahteen, olimme perillä Pietarin Suomen asemalla noin 1,5 tunnin matkan jälkeen. Järjestelyt toimivat hyvin ja meidät poimittiin asemalta bussiin, joka vei meidät kohti hotelliamme, joka sijaitsi aivan uuden Gazprom Areenan kupeessa samalla saarella.

Hotelliravintolan parvekkeelta avautui näkymä 68 000 yleisökapasiteetin Gazprom Arenalle.
Turnausaamuun herättiin yhteisille aamuaktivoinneilla.

Matkaa hotelliltamme turnauspaikalle oli noin 35 kilometriä, Pietarin perjantaiaamun ruuhkassa matka kesti normaalia pidempään, mutta saavuimme Sestroretskin kaupungin keskustassa sijaitsevalle hollantilaisvaikutteisen Dubki puiston kentälle, ehtien juuri alkaviin avajaisiin.  Avajaiset olivat suomalaiselle joukkueelle ainutlaatuiset verrattuna Suomen puolella kierrettyihin turnauksiin. Turnauksen järjestelyihin oli panostettu suuresti, valokuvaajia ja mediaa oli paikalla kuin suuren luokan urheilutapahtumassa, otteluita selostettiin ja järjestäjiä oli paikalla suuri määrä eri rooleissa. 

Otteluihin valmistautuminen aloitettiin jo varhain videopalaverilla.
Joukkueiden valmentajat ja kapteenit saivat avajaisissa järjestäjiltä muistoja turnauksesta.
Avajaisissa nähtiin paikallisten nuorten esittämä tanssiesitys.

Avajaisten jälkeen joukkueelle jäi puolisen tuntia aikaa valmistautua turnauksen ensimmäiseen otteluun, jossa vastaan asettui paikallinen FC Raketa niminen jalkapallokoulu. Kun molempien joukkueiden pelipaidat olivat valkoiset, vedettiin päälle PEPO:n lilat värit päälle. Kansainväliseen tapaan ottelua ennen suoritettiin kättelyt sekä henkeä nostattava huuto.  Tuomari viheltää pilliinsä ja ensimmäisistä hetkistä alkaen suomalaisjoukkue näytti, että kentälle ei oltu tultu turisteiksi.  Pystyimme hyvin etenemään maatapitikin hyödyntäen isoja tiloja. Pallon menetyksistä Raketa pystyi iskemään nopeasti selustaan, hyödyntäen paitsiosäännön puutetta. Raketa pystyi iskemään ensimmäisen vartin aikana 1-0 johto-osuman ennen taukoa. Tauon aikana valmentajapari Piirainen-Ellonen pumppasi pelaajat täyteen energiaa, korjaten ensimmäisen vartin aikana havaittuja puutteita. Tulosta myös tuli. Kuvaajan taltioinnissa nähdään hienosti pallon matka maaliin. Ottelu päättyi näihin 1-1 lukemiin ja ilo oli suurimmillaan, mutta silti hampaankoloon jäi vielä voitonnälkää tuleviin otteluihin.

Valmentaja Karri Ellonen valmistamassa joukkuetta odotettuun ensimmäiseen otteluun.

Toisessa ottelussa vastaan asettui niinikään pietarilainen FC Kolomjagi, jonka vanhemmat ikäluokat ovat käyneet ahkerasti Imatralla talviturnauksissa. Verrattuna Raketaan, Kolomjagi ei antanut kentällä tilaa ja pystyi riistämään pallon vaarallisilla alueilla. Raketan tapaan Kolomjagi pystyi tulemaan vauhdilla laidoilta vaara-alueille keskittäen. Ensimmäisen vartin jälkeen lukemat olivat tasainen 1-0 johto pietarilaisille, mutta toisen puoliajan edetessä Kolomjagi näytti tasoeron, ja otti 4-0 voiton. Päivän viimeisessä ja samalla alkulohkon päättävässä ottelussa kohdattiin turnauksen tuleva voittaja, CSKA Moskovasta, 13 miljoonan ihmisen suurkaupungista. Teimme puolustukseen muutamia muutoksia, mutta siitä huolimatta moskovalaiset tekivät mitä halusivat kentällä, pystyen suorituksiin, joihin ei pystynyt reagoimaan kuin "wau". Ensimmäinen viisi minuuttia saimme pidettyä maalin puhtaana, mutta sen jälkeen maaleja vyöryi tasaisen tahtiin ottelun päätyttyä 9-0 lukemiin. Tulos myös varmisti sen, että huonommalla maalierolla Raketaan verrattuna pelit jatkuivat lohkon jumbosijalta "Silver Cup" vaiheeseen, johon neljän lohkon 3. ja 4. sijoittuneet päätyivät. 

Perjantai-iltana ehdittiin myös pikaisesti tutustua Pietarin lukuisiin nähtävyyksiin.
Turnauksen kulkua oli helppo seurata suurista lakanoista, joihin tulokset päivittyivät.

Toisena päivänä pelit sijoittuivat Aleksandrovin kentälle, jossa ratkaistiin "Silver Cup" vaiheen sijoitukset. Saimme vastaamme ensimmäisessä sijoitusottelussa latvialaisen FK Dinamon Riiasta. Pystyimme iskemään ottelussa avausmaalin, mutta riialaiset kolauttelivat maalipuita siihen tahtiin, että tasoitusmaali näytti pelottavan lähestyttävältä. Verrattuna venäläisiin joukkueisiin, Dinamo pelasi paljon pitkää palloa topparin jalasta ja yritti näin päästä maalintekoon. Dinamo pystyi runnomaan väkisin kaksi maalia asettuen johtoon ja viimeisen maalin se sai tehtyä viime hetkillä, kun IPS/PEPO yritti riskillä saada tasoitusmaalia. 

Seuraavassa ottelussa ratkesi pelataanko sijasta 13. vai 15. Paikallinen Sestroretsk aseittautui vastaan ja oli samantasoinen kuin alkulohkossa kohdattu Kolomjagi, ottaen 4-0 voiton eteläkarjalaisista. 

Viimeisessä ottelussa vastaan asettui pietarilainen FC Friends, joka oli hävinnyt kaikki ottelunsa. Väsymys ei kuitenkaan painanut IPS/PEPO pelaajia, vaan alusta saakka pystyimme hallitsemaan pelin kulkua. Lukemat olisivat voineet olla suuremmat, mutta voittoon on oltava tyytyväinen. FC Friends ei ollut mikään heittopussi ja pystyi antamaan kovan vastuksen. 

Turnauksessa suomalaiset pärjäsivät tyydyttävästi, paremmalla tuurilla sijoitusotteluiden vastustajissa, oltaisiin voitu taistella korkeammista sijoituksista. Tulos ei kuitenkaan ollut matkan päätarkoitus, vaan se että suomalaiset pojat saivat uusia kokemuksia maailmasta ja pääsivät tutustumaan kansainväliseen vauhtiin.

Matka jatkui vielä turnauksen osalta päättäjäisiin ja vielä gaalaotteluun, johon jokaisesta joukkueesta valittiin yksi pelaaja. Pelaajat pääsivät pelaamaan ex-Zenitin pelaajista kerättyä allstars-joukkuetta vastaan. Näytösottelua ja päättäjäisiä juonsi Zenitin otteluiden kuuluttaja. Gaalaottelun jälkeen pelaajia palkittiin ja valmentajat saivat muistoja turnauksesta kotiin kannettavaksi. Kiitosten ja jäähyväisten jälkeen ehdimme vielä tutustua pietarilaisen ostoskeskuksen antimiin, minkä jälkeen matka suuntasi onnellisesti kohti kotimaata.  Kiitokset vielä turnausmatkan tukijoille, Imatran kaupungille, GoSaimaalle ja Imatran Lämmölle!

Näin pallo löysi tiensä Dinamon maaliin.
Vsevolod Bobrov (1922-1979) oli menestyksekäs jääkiekossa ja jalkapallossa toimien ed. mainitussa myös valmentajan roolissa.
Muistopokaali joukkueelle kotiin vietäväksi.
Turnausta helli upea kesäinen ja aurinkoinen ilma.

Sijoitukset
1. CSKA  
2. Zenit Academy
3. SSHOR Zenit-Voshodsеniе 
4. Lokomotiv 
5. FK Krasnodar 
6. Zenit Academy (alueellista joukkueista)
7. Kolomjagi
8. SSHOR Zenit 
9. FC Raketa 
10. FK Dinamo Riga
11. FC Tiigrid 
12. Isоrеts 
13. Аdmiraltееts 
14. Sestoretsk 
15. IPS/PEPO 
16. FC Friends