PALLOSEURAN JUTTUSARJA #01 Lauri Valkonen on tulevaisuuden IPS-legenda

21.1.2018

Imatran Palloseura liikuttaa joka viikko yli 300 pelaajaa 4-vuotiaista aina eläkeikäisiin asti. Ilman vapaaehtoisia näin suuri toiminta ei olisi mahdollista. Palloseuran juttusarja tuo esille näitä henkilöitä, jotka tekevät lasten ja nuorten jalkapallon harrastamisen mahdolliseksi.

PALLOSEURAN JUTTUSARJA #01

Lauri Valkonen

• IPS Edustuksen pelaaja ja IPS 08-joukkueen valmentaja
  • IPS:n toiminnassa mukana jo vuodesta 2005
  • "Parasta jalkapallossa on onnistumisten tuottama fiilis ja intohimo, jonka pelaamisesta saa"

Palloseuran juttusarjan ensimmäinen haastateltava on oikeutetusti Lauri Valkonen, 21. Lauri on ollut osana Imatran Palloseuraa jo 13 vuotta, eli lähes Palloseuran koko historian ajan. "Aloitin pelaamisen IPS 97-syntyneiden joukkueessa, kun olin toisella luokalla, muut olivat ehtineet pelata vuoden aloittaessani ja kaverit houkuttelivat mukaan. Siitä joukkueesta moni on säilynyt vieläkin joukkuekaverina edustusjoukkueeseen asti."

Lauri on seuramme ensimmäisiä kasvatteja, jotka ovat käyneet IPS:n pelaajapolun nuorimmasta ikäluokasta edustukseen asti. Lapsuuden pelikentiltä hän muistaa parhaiten ilon, jonka pelaamisesta sai. "Ihan sama voitettiinko vai hävittiinkö, pelaamisesta nautti aina. Sitä samaa iloa haluan jakaa myös lapsille."

Lauri tunnetaan pelaajana ennen kaikkea tunnollisena harjoittelijana ja korkeasta työmoraalistaan kentällä. Pelipaikaltaan hän on keskikenttäpelaaja, mutta pystyy myös tarvittaessa pelaamaan laitapuolustajana. Hän lähestyy peliä analyyttisesti ja pohtii paljon pelissä tapahtuvia asioita. Valmentaminen on myös opettanut häntä hahmottamaan peliä kokonaisuutena ja näkemään pelissä erilaisia ratkaisuja ja vaihtoehtoja. "Joku toinen saattaa nähdä jonkun tilanteen paniikkina, mutta saatan nähdä, että tilanteessa ei ole mitään hätää."

Valmentaminen alkoi marraskuussa 2014, kun Lauri aloitti 08-syntyneiden joukkueen apuvalmentajana. "Voutilaisen Paavo siirtyi Veikkausliigaan ja joukkue tarvitsi uutta apuvalmentajaa, valmennuspäällikkö Tero Nieminen pyysi minua ja lähdin mukaan." Armeijan suoritettuaan hän palasi valmennuskuvioihin ja sinne, mistä valmentaminen alkoi, eli osaksi 08-joukkueen valmennusryhmää. Lauri kertoo, että yhteistyö valmennusryhmän kesken on toiminut hyvin.

Entä mikä on valmentamisessa kaikkein hienoin asia? "Hienointa valmentamisessa on se, kun näkee pelaajien kehittyvän, kuinka he oppivat, ymmärtävät ja oivaltavat uusia asioita. Kaikki lähtee kuitenkin ilon kautta."

Lauri avaa haastattelussa hiukan myös tulevaisuuden tavoitteitaan.

"Haluaisin pelata vielä korkeammalla sarjatasolla kuin nyt, toivottavasti tämä olisi mahdollista Imatran Palloseuran paidassa. Sen eteen täytyy tehdä paljon töitä ja siihen olen valmis. Silloin toki valmentaminen vaikeutuisi, kun aikaa kuluisi enemmän harjoitteluun ja itsensä kehittämiseen pelaajan näkökulmasta. Nykyinen tilanne mahdollistaa ihan hyvin pelaamisen ja valmentamisen yhdistämisen. Tulevaisuudessa tahtoisin valmentaa ison kentän joukkuetta. Silloin joskus, kun peliura päättyy, keskityn enemmän valmentamiseen. Haluan, että olen valmentajana parempi kuin pelaajana."

Kysyttäessä, mitä jalkapallo on antanut sinulle, Lauri vastaa: "Paha kysymys... En tiedä mitä tekisin ilman jalkapalloa, se on antanut minulle niin paljon, oikeastaan koko elämän. Tuntuu oudolta, jos ei ole treenejä, ei tiedä mitä tekisi silloin."

Tähän vastaukseen on vaikea lisätä enempää.

Toimitus / Santeri Piirainen